NYHED

Investér i velfærden i takt med, at befolkningen vokser

Antallet af børn og ældre stiger, men samtidig er antallet af kommunalt ansatte medarbejdere, der skal sørge for pasning, omsorg og behandling, reduceret. ”Det hænger jo ikke sammen. Derfor må politikerne som minimum forpligte sig til automatisk at investere i velfærd i takt med befolkningsudviklingen”, siger Lizette Risgaard.

70 procent af danskerne mener, at penge til velfærd automatisk bør stige i takt med, at der kommer flere børn og ældre. 65 procent af de vælgere, der ville stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen, bakker op om automatisk at regulere velfærden i forhold til antallet af borgere. 57 procent af de konservative vælgere bakker op. Hele 77 procent af DF-vælgerne er enige. Det viser en ny Epinion foretaget for FH.

Om fem år skal 19.000 flere børn og 93.000 flere ældre over 67 år, passes, have omsorg og behandles.

På den baggrund opfordrer formand for FH Lizette Risgaard til, at pengene til velfærd automatisk øges i takt med, at antallet af børn og ældre stiger i stedet for, at det er til politisk forhandling hvert år.

Politikerne må og skal tage danskerne seriøst og automatisk afsætte flere penge til velfærd i takt med, at antallet af børn og ældre vokser

LIZETTE RISGAARD

”Jo flere borgere, der har brug for børnehaver, skoler, sygehuse, ældrepleje og anden velfærd – jo flere penge koster det.

Derfor kan det heller ikke være rigtigt, at vi hvert år skal diskutere, om vi skal bruge flere penge på at have den samme velfærd. Politikerne må og skal tage danskerne seriøst og automatisk afsætte flere penge til velfærd i takt med, at antallet af børn og ældre vokser,” siger Lizette Risgaard.

Danskerne vil bevare velfærden

Et klart flertal viser, at danskerne ønsker at bevare velfærden.  Nye tal fra Epinion, udarbejdet for FH, viser, at 70 procent af danskerne mener, at penge til velfærd automatisk bør stige i takt med, at der kommer flere børn og ældre.

65 procent af de vælgere, der ville stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen, bakker ifølge undersøgelsen op om automatisk at regulere velfærden i forhold antallet af borgere. 57 procent af de konservative vælgere bakker op. Hele 77 procent af DF-vælgerne er enige ifølge målingen.

”Blå blok bør tage bestik af de her tal. Deres egne vælgere ønsker jo, at velfærdssamfundet består, og at en del af råderummet fast reserveres til en sikring af velfærden. Det viser tallene med al tydelighed,” siger Lizette Risgaard.

Om undersøgelsen

Analysebureauet Epinion har for FH gennemført en befolkningsundersøgelse om vælgernes tilslutning til, at der fremadrettet sker en automatisk regulering af midler til velfærd i takt med befolkningsudviklingen.

På spørgsmålet; Hvor enig er du i følgende udsagn?: “Tildelingen af midler til velfærd bør foregå automatisk i takt med befolkningsudviklingen“, svarer hele befolkningen:

70%

"HELT ENIG" OG "ENIG"

15%

"HELT UENIG" OG "UENIG"

14%

"VED IKKE"


En velfærd til fremtiden: 3 lokalpolitiske tiltag der kan styrke velfærden

LÆS MERE