1. Brug mulighederne for opkvalificering og uddannelse bedre

HVORDAN SER DET UD I DAG?

Ufaglærte eller faglærte med forældede uddannelser vil i mange tilfælde kunne få gavn af at få papir på det, de kan eller lære nyt. Løftes ufaglærte til faglært niveau, er det godt for den enkelte, men også for alle os andre. Det skaber kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne, øger skatteindtægter og nedbringer på sigt forsørgelsesydelserne. Og for den enkelte skaber det bedre livsvilkår.

Der har i en årrække været fokus på at skabe bedre vilkår for uddannelse og opkvalificering i Danmark. Fx er der gode muligheder for at blive voksenlærling, indgå i et jobrotationsforløb eller for at få et uddannelsesløft. Den nuværende regering har haft et særligt fokus på de ledige, der har trukket mindst på uddannelseskontoen.

HVAD ER UDFORDRINGEN?

På trods af de gode muligheder er brugen af uddannelse og opkvalificering faldet. I 2010 blev der gennemført næsten 560.000 uddannelses- og opkvalificeringsforløb blandt ledige. I 2019 var det omkring 460.000, og i 2020 er det endnu lavere. Det er et stort problem, særligt når vi skal bruge kvalificeret arbejdskraft til at gennemføre en grøn omstilling.

Beskæftigelsesministeren har sat et mål for kommunerne om, at flere ledige skal opkvalificeres.
Fremskridtet kan følges på jobindsats.dk og måler bl.a. på andelen af ledige, som er begyndt på en uddannelsesordning. I gennemsnit er det 2,1 pct. for hele landet i november 2020, men der er stor variation kommunerne imellem.

Vi mener:

•  Brug mulighederne for uddannelse og opkvalificering af ledige i kommunen. På sigt er det til gavn for hele kommunen, når ledige får bygget kompetencer på. Lokale virksomheder får mere kvalificeret arbejdskraft, ledige får en større jobsikkerhed og højere løn, og kommunen får dermed højere skatteindtægter og lavere udgifter til forsørgelse.

•  Iværksæt fokuserede strategier for beskæftigelsesindsatsen, der lægger vægt på at bruge mulighederne for uddannelse og opkvalificering for faglærte, ufaglærte, ledige såvel som beskæftigede. Det er særligt oplagt ift. at skaffe kvalificerede hænder til den grønne omstilling. 

Andelen af arbejdsløse på tværs af kommuner, som er begyndt i uddannelsesforløb indenfor 2 måneder:

4,6%

Højeste kommune

0%

Laveste kommune

2,1%

Gennemsnit pr. kommune

LÆS MERE OM MÆRKESAGEN: