NYHED

Lizette Risgaard: Jeg er ikke i tvivl om, hvem jeg stemmer på!

Efterårets kommunal- og regionsrådsvalg nærmer sig. Med kampagnen ”stem for fællesskabet” vil fagbevægelsen sætte en ny retning for Danmark, og kæmpe for lønmodtagernes mærkesager. Derfor sætter vi den kommende tid fokus på, at der fortsat skal være råd til velfærd i fremtiden. At der skal være job og uddannelse til alle. Samt at der skal sættes en stopper for de skrupelløse fuskerfirmaer, der underbetaler og udnytter deres medarbejdere.

Desværre er vores velfærd under pres. Vi kan se frem til, at antallet af børn og ældre stiger. Om fem år er der 19.000 flere børn, der skal passes og 93.000 flere ældre over 67 år, som skal have omsorg. Og i 2030 er vi 223.000 flere børn og ældre

Jeg véd godt, hvem jeg stemmer på til kommunal- og regionsrådsvalget d. 16. november. Det bliver naturligvis på én, som er med på at sætte en ny retning for Danmark, og som vil kæmpe for lønmodtagernes mærkesager.

Én, der lover at udvikle og styrke velfærden, én der vil arbejde for at flere kommer i job og uddannelse og én som vil sikre, at arbejde for kommuner og regioner bliver udført på ordentlige løn- og arbejdsvilkår.  

Min stemme går med andre ord til en politiker, der tror på, at det stærke fællesskab, vi har i Danmark, er selve forudsætningen for et stabilt og godt samfund.

Desværre er vores velfærd under pres. Vi kan se frem til, at antallet af børn og ældre stiger. Om fem år er der 19.000 flere børn, der skal passes og 93.000 flere ældre over 67 år, som skal have omsorg. Og i 2030 er vi 223.000 flere børn og ældre 

Lizette Risgaard

Vores velfærd er under pres

Desværre er vores velfærd under pres. Vi kan se frem til, at antallet af børn og ældre stiger. Om fem år er der 19.000 flere børn, der skal passes og 93.000 flere ældre over 67 år, som skal have omsorg og pleje. Og i 2030 er vi 223.000 flere børn og ældre 

Så hvis dem, som har brug for det, også fremover skal have et ordentligt serviceniveau, er det afgørende, at vi investerer i velfærden i takt med, at befolkningen vokser.

Men der er mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for bl.a. ældrepleje, sundhed- og børneområdet. En helt oplagt løsning er derfor, at kommuner og regioner i langt højere grad ansætter folk i fuldtidsstillinger – og fastholder de mange ansatte gennem et godt arbejdsmiljø ved bl.a. at udvise tillid til medarbejdernes faglighed og dømmekraft.

Det sidste vil både spare os for meget bøvl og unødigt bureaukrati og forbedre kvaliteten af velfærden, så medarbejderne kan bruge mere tid på kerneopgaven – nemlig tid til børnene, de syge, ældre og udsatte.

Alle unge skal med på vognen

I dag er over 100.000 unge hverken i job eller i gang med at dygtiggøre sig. Alt for mange ender på kanten af samfundet og bliver ikke en del af et arbejdsfællesskab, hvilket er så vigtigt for den enkeltes livskvalitet. Samtidig kan vi kun opretholde vores velfærd, hvis så mange som overhovedet muligt bidrager til fællesskabet. Derfor er det fuldkommen afgørende, at kommunerne sikrer, at alle unge kommer i gang med job eller uddannelse.

Men selvfølgelig skal de unge ikke bære udviklingen alene. Den grønne omstilling vil kræve, at alle er med. Og derfor skal ufaglærte og faglærte, der i dag står og mangler nye grønne kompetencer, tilbydes uddannelse og efteruddannelse. Vindmøller, ladestandere til el-biler, og miljøvenlige varmepumper installerer jo ikke sig selv!

Kommuner og regioner har et virkelig stærkt kort, hvis de tør spille det. De kan fra i morgen kræve, at deres leverandører betaler deres medarbejdere og underleverandører overenskomstmæssige lønninger. De kan kræve, at virksomhederne tager lærlinge, og de kan iværksætte en effektiv kontrol. Løsningerne ligger lige for – så det er bare om at komme i gang.

Lizette risgaard

Og det er på høje tid at sadle om. Antallet af efter- og videreuddannelsesforløb er faldet markant de sidste cirka 10 år. Så job-centre, virksomhederne og erhvervsskolerne får sammen med arbejdsmarkedets parter travlt med sammen at sørge for den nødvendige opkvalificering. 

Sæt jagten ind på fup-og fuskfirmaerne

Og så skal vi have stoppet alle de skrupelløse fuskerfirmaer, der underbetaler og udnytter deres medarbejdere. Kommuner og regioner har et virkelig stærkt kort, hvis de tør spille det.

De kan fra i morgen kræve, at deres leverandører betaler deres medarbejdere og underleverandører overenskomstmæssige lønninger.

Læs også: Invester i velfærd i takt med befolkningen

De kan kræve, at at de virksomheder, de entrerer med tager lærlinge/elever, og de kan iværksætte en effektiv kontrol. Løsningerne ligger lige for – så det er bare om at komme i gang. Halvdelen af kommunerne kræver heldigvis allerede i dag ordnede arbejdsforhold, når de køber ind. Nu skal vi have resten med.

Jeg håber vi ses derude – i vores fælles kamp for at udvikle og bevare vores fælles velfærdssamfund.

LIzette RISGAARD

I fagbevægelsen vil vi i de kommende måneder under sloganet ”stem for fællesskabet” overbevise kandidaterne til kommunal- og regionsrådsvalgene om, at de skal varetage lønmodtagernes interesser. Og vi vil holde dem op på deres løfter.

Jeg håber vi ses derude – i vores fælles kamp for at udvikle og bevare vores fælles velfærdssamfund.

LÆS OGSÅ: En velfærd til fremtiden: 3 lokalpolitiske tiltag der kan styrke velfærden